Kulak İltihabı Nasıl Oluşur?
Kulak iltihabı iç, dış veya orta kulakta bakterilerin yerleşip hastalık yapacak kadar çoğalmasıyla oluşur. Kulağa mikroplar genellikle geniz ve boğazdan gelir. Östaki borusunun çocuklarda daha düz ve kısadır. Bu nedenle özellikle orta kulak iltihabı çocuklarda daha sık görülür. Kulak zarı sağlam olduğu sürece dış kulaktan orta kulağa enfeksiyona neden olacak bakteri giremez. Bazen orta kulakta bakterilere bağlı olmayan bir enfeksiyon görülebilir. Bu durum genellikle östaki borusunun alerji veya geniz eti gibi nedenlerle tıkanması sonucu oluşur.
Seröz orta kulak iltihabı denilen bu durum bakterilere bağlı orta kulak iltihabından farklı semptomlara sahiptir. Dolayısıyla tedavisi de farklıdır. Bakterilere bağlı iltihap genellikle ilaç tedavisiyle düzelir. Ancak seröz orta kulak iltihabı bazen kulak zarını çizmek ya da tüp takmak şeklinde bir operasyon gerektirebilir.
Belirtiler
Kulak enfeksiyonlarının en sık görülen belirtisi ağrıdır. Özellikle çocuklarda ağrı hissi daha fazla olur. Bunun dışında işitme azlığı, ateş, bebeklerde huzursuzluk, dolgunluk gibi semptomlara sık rastlanır. İltihabın kulak zarını delmesi gibi bir durumda ise kanlı ya da iltihaplı akıntı oluşur. Seröz orta kulak iltihabında ağrı olmaz, ancak işitme azlığı görülür. Kronik orta kulak iltihabında ise işitme azlığı, aralıklı veya sürekli akıntı şeklinde şikayetler olur.
Kulak iltihabı Nasıl Tedavi Edilir?
Akut orta kulak iltihabı genellikle antibiyotikler ve ağrı kesici ilaçlar uygulanarak giderilebilir. Nadiren antibiyotiklere cevap alınamadığı durumlar olabilir. Bu durumlarda kulak zarını çizmek gerekebilir. Seröz otitis media’da da yine önce antibiyotik tedavisi uygulanır. Özellikle allerjiye bağlı seröz orta kulak iltihapları antibiyotik tedavisi ile giderilebilir. Ancak birçok kez kulak zarını çizmek veya tüp takmak şeklinde cerrahi operasyona ihtiyaç duyulur.
Kronik orta kulak iltihaplarının tedavisi ise cerrahi operasyondur.
Ameliyat Olmazsam Ne Olur?
Seröz orta kulak iltihaplarında ameliyatla tedavinin yapılmadığı veya geciktiği durumlarda zardaki çökme ve sıvı birikimi artar. İşitme kaybı günlük yaşamı zorlaştıracak seviyeye gelir. Böyle bir durumda ise daha sonra uygulanacak ameliyatın başarı şansı oldukça azalır. Kronik orta kulak iltihaplarında ise eğer işitme kaybı az ise ve iltihap pasif durumda olup, sık sık akıntı yapmıyorsa ameliyata ihtiyaç duyulmayabilir. Bu durumda hasta kulağına su kaçırmamaya özen göstermelidir. Bununla birlikte mümkün olduğunca üst solunum yolu infeksiyonu geçirmemeye çalışmalıdır. Ancak iltihap sık sık aktif hale gelip akıntı oluyorsa, işitme kaybı ilerliyorsa ve kulak kemikçiklerinde erime artıyorsa. B u sorunun çözümü kesinlikle ameliyattır.
Tedavi süreçlerimiz ve operasyonlar hakkında daha detaylı bilgi almak için bizimle hemen iletişime geçin.