Doğumsal boyun kitlelerinin cerrahi tedavisi

Doğumsal Boyun Kitleleri

Doğumsal boyun kitlelerinin tanısı için ultrasonografik inceleme yeterli olmaktadır. Boyun kitleleri genellikle herhangi bir enfeksiyona bağlı olarak açığa çıkar. Bunlar çocuklarda da çok daha ciddi hastalıkların belirtisi olabilmektedir. Bu nedenle mutlaka tecrübeli bir hekim tarafından muayene ile tespit edilmesi gerekir.

Doğum öncesi anne karnında vücut yapılarının oluşmasını sağlayan bazı yapıların doğum sonrası da devam etmesi doğumsal/konjenital boyun kitlelerine tanım olarak verilebilir. Çocukluk çağında iltihabi boyun kitlelerinden sonra konjenital kitleler sıklıkla görülür. Doğumdan hemen sonra boyunda şişlik şeklinde ortaya çıkabilir. Bunun yerine 10 veya 20’li yaşlarda da belirti verebilir. Belirtiler çoğunlukla sadece ele gelen şişlik şeklinde olmaktadır. Bazen de iltihabi bir şişlik fark edebilirsiniz.

Ne Zaman Tehlikeli Olur?

Lenf bezlerinin büyük bir çoğunluğu boyun bölgesinde bulunmaktadır. Sık sık üst solunum yolu enfeksiyonu olanlarda bu kitlelere rastlanabilir. Bununla birlikte özellikle çocuklarda, boynunda leblebi büyüklüğünde şişlikler olabilmektedir. Hastalığın tedavisinde lenf bezlerinin daha önce enfeksiyon nedeniyle şişmesi etkili olur. Şiddetli ve ağrılı ödem durumunda, tedaviye rağmen enfeksiyonun gelişmesi gibi durumlarda mutlaka KBB uzmanından destek alınması gerekir.

Doğumsal Boyun Kitleleri Tanısı

KBB uzmanı genel bir fizik muayene yapar. Bundan sonra şikayetlerinizin sebebini bulmak için gerekli testleri ister. Kan testleri genellikle bir enfeksiyon olduğunda veya lösemi ve lenfoma gibi hastalıkların şüphesi olduğunda bakılır. Bazen enfeksiyondan sonra veya bir tümör ve kistik kitlelerle apseye dönen kitleyi değerlendirirken boyun ultrasonu veya bilgisayarlı tomografi çekilebilir. Enfeksiyon başka bir nedenden kaynaklanıyorsa biyopsi yapılabilir.

Tedavisi

Tedavide belirleyici faktör, erken teşhistir. Bununla birlikte boyundaki kitlenin türü de tedavide etkilidir. Ayrıntılı tanı ve gerekirse kan testi ve röntgen muayenesi (ultrason, tomografi, manyetik rezonans görüntüleme, anjiyografi vb.) yapılır.

Bazen teşhis sadece lenf bezinin patolojik incelemesi ile yapılabilir. Tüm bu muayeneler tüm her hastaya uygulanmaz. Doktor gerekli gördüğü taktirde bunları uygular. Enfeksiyona bağlı kitlelerde antibiyotik tedavisi genellikle işe yarar. Ancak diğer nedenlere bağlı gelişen kitleler için cerrahi müdahale gerekir.

 

Doğumsal boyun kitlelerinin cerrahi tedavisi

Doktorunuzla Tanışın

TAKİP EDİN
OYLAMA
5/5

Randevu Hattı

Op. Dr. Tayfun Demirel'in sağlık sorununuzu anlaması ve sizin için en uygun tedaviye karar vermesi için kendisinden randevu alın.

Whatsapp Destek Hattı

WhatsApp destek hattımız 7/24 soru ve sorunlarınız için aktif bir şekilde çalışmaktadır.

+90 541 402 37 26

Randevu veya sorularınız için yukarıdaki telefondan bize ulaşabilirsiniz.

İletişim Formu

Tedavi ve operasyon süreçleri hakkında bilgi almak için formu doldurarak bizimle iletişime geçin. 

Başlat
1
Scan the code
Merhaba,
Size yardımcı olabilir miyiz?