Baş Boyun kanserlerinde etyolojik faktörler kişinin alışkanlıklarına, yaşam şartlarına ve genetik özelliklerine göre farklılık gösterir. Sigara kullanımının katkısı Baş Boyun kanserlerinde oldukça fazladır. Baş Boyun bölgesinde lokalize kanserler genellikle erken dönemde fark edilebilmektedir. Ancak erken tanı yine de sizlerin olası erken belirtileri fark edip doktorunuza bu konuda bilgi vermenizle mümkün olur. Unutmayınız ki tam ve yeterli bir tedavi ancak erken tanı ile mümkündür. Bu nedenle düzenli olarak KBB muayenesi yaptırmanız ve kendinizi sıklıkla gözlemlemeniz gerekir.
Baş Boyun Bölgesi Kanserlerinde Erken Tanı
Bölgesel Şişlikler: Baş Boyun bölgesinde iki haftadan daha uzun süreli şişlikler ağız, boğaz, gırtlak, tükürük ve tiroid bezi gibi bölge kanserlerinde sıklıkla görülür. Bununla birlikte genellikle ilk bulgu olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu şişlikler yavaş yavaş ve ağrısız büyürler.
Ses Kısıklığı: Gırtlak bölgesi tümörlerinde ses kısıklığı en sık görülen ikinci belirti olabilmektedir. Her ses kısıklığında kanser akla gelmemelidir. Ancak bu şikayetiniz iki haftayı geçiyor ve nefes darlığının eşlik ettiği durumlarda görüyorsanız mutlaka bir kulak burun boğaz uzmanına muayene olmanız gerekir.
Ağız İçinde Yara: Ağız içi ve dilde yerleşik yara veya şişlikler çoğu kez ağrısız ve dikkatten kaçabilen belirtilerdir. Ancak kanser açısından önemli belirtilerdendir.
Kanama: Tükürüğe kan karışması ya da kanlı olması kanser dışı pek çok nedenle olabilir. Ancak ağız, burun, sinüs ve akciğer kanserlerinin erken bir belirtisi de olabilmektedir.
Yutma İle İlgili Sorunlar: Boğaz ve Yemek borusu kanserlerinde katı yada sıvı gıdalarda takılma belirtisi bu hastalığa işaret edebilir. Böylesi bir durumdan doktorunuzu bilgilendirmeniz gerekir. Çekilecek olan baryumlu özefagus grafisi ya da endoskopik değerlendirme ile erken tanı mümkün olabilir.
O Halde Ne Yapmalısınız?
Yukarıda sıralanan bu belirtilerin bir ya da pek çoğu bir arada bulunduğunda bu illa kanser belirtileri olduğu anlamına gelmemektedir. Ancak bunların kansere ait olup olmadığının tespiti yalnızca bir kulak burun boğaz uzmanının muayenesi ile mümkündür. Erken tanı ve tedavi, iyileşme hızını artırır.
Baş Boyun Kanserleri Tedavisi
Tedavi planı her hasta için değişik olabilir. Tümörün lokasyonu, evresi, hastanın yaşı ve genel sağlık durumu tedavinin planını belirleyen faktörlerdendir. Tedavide cerrahi, radyasyon terapisi, kemoterapi ya da bunların ikili ve üçlü kombinasyonları uygulanabilir.
Seçeneklerin kullanılması hekimin tecrübeleri, hastanın istekleri ve karşılaşabilecekleri sorunların birlikte çözümüne yönelik değişebilir. Sonuç olarak süreç, karşılıklı mutabakat ve güven içerisinde yürütülür.