Otoskleroz (Orta Kulak Kireçlenmesi)

Kulak Enfeksiyonu

Orta Kulak Kireçlenmesi Nedir?

Otoskleroz, orta kulak kireçlenmesi olarak da bilinir. Bu hastalık, işitme kaybının sık görülen nedenlerinden birisidir. Genetik geçişli bir hastalıktır. Birkaç kuşak sonra da ortaya çıkabilir.

İşitmenin ilk aşamasında ses dalgaları dış kulak kanalı boyunca ilerleyerek, kulak zarına ulaşır ve zarı titreştirir. Bu titreşim orta kulakta yer alan çekiç, örs ve üzengi adı verilen küçük kemikçikler aracılığı ile iç kulak sıvılarına geçer. Ses dalgaları, iç kulakta bulunan sinir uçlarında elektrik enerjisine dönüştürülür. Bundan sonra bu ses dalgaları işitme siniri ile beyindeki işitme merkezlerine iletilir ve işitme sağlanır.

Ses dalgalarının dış ve orta kulak boyunca iç kulak sıvılarına aktarılması sürecinde bazen sorunlar olur. Bu sorunlar “iletim tipi işitme kaybına” neden olurlar. Bu tip kayıplarda iç kulaktaki işitme organları sağlamdır. Fakat ses dalgaları bu organlara ulaşamaz. İç kulak ve işitme sinirinden kaynaklanan işitme kayıpları ise “sensörinöral tip işitme kaybı” olarak adlandırılır. Otosklerozda genellikle her iki tip kayıp bir arada görülmektedir. Bu tip işitme kayıplarına ise “mikst tip işitme kaybı” adı verilir.

Otoskleroz Tedavisi

Tıbbi Tedavi: Özellikle genç yaşlarda saptanan hastalıklarda işitme kaybındaki ilerlemeyi yavaşlatmak için medikal tedavi seçenekleri kullanılmaktadır. Ancak otosklerozun bilinen bir medikal tedavisi bulunmamaktadır.

Cerrahi Tedavi: “Stapedektomi” ameliyatı ile hareketi kısıtlanan üzengi (stapes) kemiği çıkartılar. Bunun yerine ses dalgalarını iç kulağa iletecek bir protez yerleştirilir. Bu operasyon lokal ya da genel anestezi altında yapılabilir. %90-95 oranında son derece başarılı sonuçlar alınmaktadır. Aynı zamanda hastaların büyük çoğunluğunda iletim tipi işitme kaybı tamama yakın düzeltilebilmektedir. Çok hafif iletim tipi işitme kaybı olan veya iç kulak işitme organlarının çok fazla etkilendiği ileri evrede sinir tipi işitme kaybına sahip hastalarda cerrahi işlem önerilmez. Bunun dışındaki tüm otoskleroz hastalarına (operasyona engel bir sağlık problemi olmadığı sürece) ameliyat önerilir.

Ameliyattan sonra birkaç gün baş dönmesi hissi yaşanması normaldir. Ameliyat sonunda dış kulak kanalına yerleştirilen cerrahi süngerler 7-10 günde alınır. Bundan sonra hastalar normal hayatlarına dönebilmektedir.

Uygun cerrahi ekipman ve cerrahi tekniklerle yapılan stapedektomi ameliyatının riskleri oldukça azdır. Ancak her ameliyatta yaklaşık %1 oranında işitme kaybı riski bulunmaktadır. Bunun dışında çok daha nadir olarak yüz sinirinin zedelenmesi, kulak zarında delik oluşması, kulakta enfeksiyon oluşması gibi komplikasyonlar izlenebilmektedir.

İşitme Cihazları: Bazı hastalar işitme cihazından da fayda görebilmektedir. Özellikle iki taraflı otoskleroz hastalığı olan ve ameliyatı tercih etmeyen hastalar için bu tedavi yöntemi kullanılabilir. İç kulak fonksiyonlarının azalan işitmeye paralel olarak gerilememesi için işitme cihazı kullanmak gerekir.

 

Otoskleroz (Orta Kulak Kireçlenmesi)

Doktorunuzla Tanışın

TAKİP EDİN
OYLAMA
5/5

Randevu Hattı

Op. Dr. Tayfun Demirel'in sağlık sorununuzu anlaması ve sizin için en uygun tedaviye karar vermesi için kendisinden randevu alın.

Whatsapp Destek Hattı

WhatsApp destek hattımız 7/24 soru ve sorunlarınız için aktif bir şekilde çalışmaktadır.

+90 541 402 37 26

Randevu veya sorularınız için yukarıdaki telefondan bize ulaşabilirsiniz.

İletişim Formu

Tedavi ve operasyon süreçleri hakkında bilgi almak için formu doldurarak bizimle iletişime geçin. 

Başlat
1
Scan the code
Merhaba,
Size yardımcı olabilir miyiz?