Horlama ameliyatı nasıl yapılır?
Horlama ve uyku apnesi yaşam konforunu azaltan bir hastalıktır. Bu sorunun tedavisinde kişinin ameliyat olabilmesi için asgari sağlık koşullarının yeterli olması gerekir. Kontrolsüz diyabet veya kalp rahatsızlıklar gibi sağlık sorunlarına sahipseniz bu durum ameliyat yapılmasını biraz zorlaştırır. Uyku apnesi olan kişilerin genelde kilo problemi olur ve buna bağlı olarak bu tür hastalıklar görülebilir. Bunun dışında kilo problemi olan birisinin zayıflamadan ameliyat yapılması önerilmez. Çünkü önce kişinin zayıflaması gerekir. Böyle bir durumda ameliyat yapılması başarı şansını neredeyse sıfıra düşürür.
Burun (nazal) ameliyatları
Burun yolunda olan tıkanıklıklar, horlama ve uyku apnesine neden olur. Deviasyonun (hava yolunda eğrilik) düzeltilmesi ve açılması, burun konkalarının (burundaki etlerin) radyofrekans ile yakılarak küçültülmesi işlemi ile bu sorun tedavi edilebilir. Burundan nefes alıp vermek uyku kalitesini büyük ölçüde artırır. Bu yapılan operasyonların tamamen etkisi 3-6 ay sonra anlaşılır.
Özellikle böyle operasyonları sadece uyku kalitesi ve dolayısıyla gün içindeki yaşam kalitemiz için de düşünmeliyiz. Sürekli ağzından nefes alınmasına bağlı olarak akciğerler normalden daha fazla büyürler. Bunun bir sonucu olarak kalbe baskı yaparlar ve pulmoner hipertansiyona neden olurlar. Doğru tanılama için kulak burun boğaz muayenesi şarttır. Konkaların sürekli şiş olması halinde alerjik etkileri de artar. Eğer böyle bir durum varsa alerji tedavisi gerekir.
Horlama ameliyatının faydaları kalıcı mıdır?
Horlama için yapılan ameliyat, hava yolunun belirli kısımlarında yara izine neden olur. Bu yüzden vücudunuz bu izleri iyileştirmek için kendiliğinden çalışmaya başlar. Sonuç olarak horlamanın kısa vadede azaldığını görebilirsiniz. Ancak uzun vadede geri döndüğünü de görebilirsiniz.
Horlama ameliyatından sonra ne beklemelisiniz?
Tamamen iyileşmeniz yaklaşık olarak 3 hafta sürer. Bu süre içinde yutkunmada zorluk çekebilirsiniz. Horlama ameliyatı olanların yorumlarını ve uyku apnesi ameliyatı olanların büyük bir kısmının yorumlarını baz alarak yapılan bir araştırmaya göre, ameliyat olanların sadece %20’si yeniden ameliyata ihtiyacı olduğunu söylemiştir. Bu da bize, operasyonun yüksek oranda başarılı ve ömür boyu tedavi eden bir operasyon olduğunu göstermektedir.