Gırtlak Kanseri Nedir?
Gırtlak, boyun bölgesinde bulunan bir organdır. Bilimsel adı, larinkstir. Boyun ise halk arasında yutak olarak bilinen farinksten sonra gelen bir organdır. Devamı trake, yani soluk borusudur. Burası akciğerlerle devam edecek olan solunum yolunun önemli, bir parçasıdır. Larinks, aynı zamanda ses tellerini de içinde barındırır. Ses tellerinde oluşan ses farinks, ağız boşluğu ve burunda yankılanarak duyulur hale gelir.
Toplumda her 100 bin kişiden ortalama beşinde gırtlak kanseri görülmektedir. Gırtlak bölgesinde bazı hücrelerin kontrolsüzce çoğalarak tümör halini alması sonucu bu hastalık meydana gelir. Sigara kullanımı en önemli risk faktörüdür. Sigara kullanma alışkanlığı bulunan kişilerde yaklaşık 20 kat daha fazla görülüyor.
Gırtlak Kanserinin Belirtileri Nelerdir?
Gırtlak kanserinin en temel belirtileri arasında ses kısıklığı ve ses kalitesindeki değişimler bulunmaktadır. Ancak, bu tür belirtilerin ortaya çıkabilmesi için tümörün ya ses tellerinin üzerinde ortaya çıkması gerekiyor. Bunun yerine farklı bir bölgede ortaya çıkıp ses tellerine ilerlemesi gerekir. Bu nedenle uzun süren özellikle iki haftayı geçen ses kısıklıklarında mutlaka bir KBB hastalıkları uzmanına başvurmanız gerekir.
Gırtlak kanserinde görülen diğer belirtiler şunlardır:
- Boğazda takılma hissi
- Yutma sırasında ağrı
- Boğazda ve kulaklara yansıyan ağrı sayılabilir
- İlerlemiş Olgularda İse
- Nefes darlığı
- Yutma güçlüğü
- Kanlı balgam gibi belirtiler hastaların şikayetleri arasındadır.
Kanser boyun bölgesindeki lenf bezlerine yayılmışsa, boynun yan tarafında giderek büyüyen şişlikler de görülen belirtiler arasındadır.
Gırtlak Kanserinin Tedavi Yöntemleri
Gırtlak kanseri tedavi şeklinin seçimi; tümörün gırtlağın neresinde ve ne boyutta olduğuna göre değişir. Aynı zamanda tümörün evresine, boyun ve uzak yayılım (metastaz) varlığına, kişinin yaşına ve genel sağlık durumuna göre yapılıyor.
Cerrahi Tedavi
Gırtlak kanserinin tedavisinde en sık kullanılan yöntem, kanserli doku ile beraber gırtlağının bir bölümü veya tamamının alındığı cerrahi operasyonlardır. Bu ameliyatların bir kısmında boynun ön tarafında nefes borusuna trakeostomi denilen bir delik açılır. Bundan sonra hastanın buradan nefes alması sağlanır.
Bu delik, gırtlağın sadece bir bölümü alınan hastaların ameliyat sonrası dönemde güvenle nefes alması için açılır. Birkaç gün içinde de kapatılır. Ancak, gırtlağın tamamı alındığı ameliyatlarda bu delik ömür boyu kalıcı olabilmektedir. Eğer kanser hücreleri boyundaki lenf bezlerine yayılmışsa veya böyle bir olasılık varsa ameliyat sırasında boyundaki lenf bezlerinin de temizlenmesi gerekir.
Gırtlağın bir kısmının çıkarıldığı hastalardaki ses kalitesi düşmez. Gırtlağın tamamının çıkarıldığı ameliyatlardan sonra konuşma sorunu ortaya çıkabilir. Ancak bu sorun, ses protezi takılarak ve ses eğitimi ile hafifletilebilir.