Ağız Kokusu Nedir?
Ağız kokusu farklı nedenlere bağlı olarak gelişen, rahatsız edici bir durumdur. Ağızda koku olmasının sebebi, genellikle kişinin ağız hijyenini tam olarak sağlayamamasına bağlı olarak gelişir. Ancak ağız hijyeninin sağlanmasına rağmen uzun süreli ve rahatsız edici bir koku varsa bunun altında farklı bir hastalık yatıyor olabilir. Genellikle sabahları rahatsız edici bir koku olması fizyolojik olarak normaldir. Akşam yenilen veya içilen gıdaların diş aralarına girmesi ve dilde birikmesi sonucu böyle bir sorunla karşılaşabilirsiniz. Bu koku kalıcı değildir. Dişler fırçalanarak ağız bakımı yapıldıktan sonra geçecektir.
Ağız Kokusunun Nedenleri Nelerdir?
Ağız kokusu diş sağlığı alışkanlıklarından kaynaklanabilir. Bunu yanı sıra diğer sağlık sorunlarına da işaret edebilir. Ağız kokusu, yediğiniz yiyecek türlerine ve diğer sağlıksız alışkanlıklara göre de oluşur.
Günlük olarak dişlerin fırçalanması, diş ipi ve gargara kullanılması gerekir. Fırçalanmayan, diş ipi ve gargara kullanılmayan dişlerde gıda parçacıkları temizlenemez. Dişlerin arasında kalan yemek artıkları, diş etlerinin çevresinde ve dilde bakteri üremesine neden olur. Bunun bir sonucu olarak nefes kötü kokar. Antibakteriyel ağız gargaraları kokuyu azaltmada etkilidir. Ayrıca takma dişler de kokuya neden olan bakterilere enden olabilir.
Kalıcı ağız kokusu veya ağızda kötü bir tat, diş eti (periodontal) hastalığından kaynaklı olabilir. Dişlerdeki plak birikimi ve diş etlerini tahriş eden toksinler diş eti hastalıklarının başlıca sebebidir. Eğer ağız kokusu, diş eti hastalığından kaynaklanıyorsa tedavi ile hemen geçer. Tedavi edilmeyen diş etline bağlı rahatsızlıklar diş ve çene kemiğine zarar verecek ölçüde ilerleyebilir.
Ağız Kokusuna Sebep Olabilecek Diğer Nedenler
- Ağıziçi mantar enfeksiyonları
- Diş çürükleri (oyuklar)
- Sinüzit
- Bademcik iltihabı
- Diyabet
- Böbrek rahatsızlıkları
- Burun ve burun eti rahatsızlıkları
- Mide ve bağırsak sistemleri hastalıkları
- Uzun süreli açlık
- Alkol kullanımı
- Sigara ve tütün ürünleri
- Ağız kuruluğu
Ağız Kokusu Nasıl Tedavi Edilir?
Tedavi için öncelikle ağız kokusunun temelinde yatan neden saptanmalıdır. Eğer sebep, ağız hijyeninin sağlanamaması ise dişlerin günlük temizliğini en iyi şekilde gerçekleştirmek ve diş ipi, gargara kullanmak gibi basit yöntemler uygulanarak bu sorun giderilebilir. Florürlü diş macunu kullanarak günde 3 defa ve en az 2 dakika olacak şekilde dişler fırçalanmalıdır. Bununla birlikte her yemekten sonra, diş aralarında kalan yemek artıkları diş ipiyle temizlenmelidir. İhtiyaç duyulursa antibakteriyel ağız gargaraları kullanılmalıdır.
Diş bakımının yanı sıra, dil üzerinde bulunan bakterileri temizlemek için özel olarak üretilen dil temizleme fırçalarından faydalanabilirsiniz. Bu şekilde gün içerisinde dilde biriken bakterileri temizleyebilirsiniz. Protez diş kullanılıyorsanız, bu dişleri gece çıkarılmalısınız. Ayrıca ertesi gün takılmadan önce iyice temizlemelisiniz.
Bunların yanında ağız kokusuna neden olan sebep altta yatan bir hastalıksa, tedavi o hastalığın giderilmesine yönelik olacak şekilde planlanır. Hastalık tedavi edildiğinde ağız kokusu da tamamen giderilmiş olur.