Kulak Yolu Enfeksiyonu Nedir?
Bakteri veya virüsler nedeniyle iç veya dış kulakta iltihaplanma meydana gelmesi kulak enfeksiyonu olarak adlandırılmaktadır. Yaz aylarında artış gösteren ve tedavi edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açan kulak yolu enfeksiyonu temiz olmayan havuz suları nedeniyle sık görülür. Dış kulak yolunu kaplayan koruyucu yağlı tabakayı ortadan kaldıran her türlü etken, bakterilerin ciltten içeri girmesine neden olur. Bu da kulak enfeksiyonunu meydana getirir.
Özellikle suda uzun süre kalmak ve kulak çubuğu gibi çeşitli araçlarla dış kulak temizliği yapmak, koruyucu yağlı tabakaya zarar verir. Buna bir de, kirli denizlerde ve düzenli olarak bakımı yapılmayan havuzlarda yüzmek eklenince, kulakta enfeksiyon neredeyse kaçınılmaz olur. Bir kez oluştuğunda ise nüks etmeye (tekrarlanmaya) meyilli hale gelir.
Kulak Yolu Enfeksiyonu Belirtileri
Dış kulak yolunda bulunan bezler tarafından üretilen kulak salgısı; kulağı bazı maddelere karşı korumaktadır. Bu maddeler; toz, bakteri, mantar gibi yabancı maddelerdir. Ayrıca dış kulak yolunun asidik olması zararlı organizmaların bu bölgeye yerleşmesini engeller.
Dış kulak yolundaki derinin ince olması, karanlık ve nemli ortam, kulak yoluna kulak pamukları gibi yabancı cisimlerin sokulması enfeksiyon gelişmesinin en önemli nedenleri arasındadır.
Belirtiler nemli kulakta kaşıntı ile başlamaktadır. Sonra kulakta belirgin bir hassasiyet ve şiddetli ağrı gibi semptomlar gözlenir. Kulakta dolgunluk, işitme kaybı, dokunma ile ya da çene hareketleri ile ağrı oluşumu görülür. Bunların yanı sıra kızarıklık, dış kulak yolunda ödem (şişme) kulak çevresinde bulunan lenf bezlerinde şişlik ve ağrı ortaya çıkabilen diğer belirtilerdir.
Tedavi Yöntemleri
Kulak enfeksiyonları oldukça ağrılı bir hastalık olabilmektedir. Bu nedenle tedavisinde ilk hedef, ağrı hissini kontrol altına almaktadır.
Tedavide seçenekleri genellikle şunlar olmaktadır:
- Kulak damlaları; antibiyotikli, ödem gidermek için kortizonlu damlalar kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra dış kulak yolunu asidik yapmak için asidik olanlar tercih edilir.
- Kulak tamponu uygulamaları; Dış kulak yolunda ödem (şişkinlik) fazla ise damla şeklinde olan ilaç uygulamalarını kolaylaştırmak amacıyla bu uygulama yapılır. Aynı zamanda enfeksiyonun tahliye edilmesini sağlamak için ufak kulak tamponları uygulanabilmektedir. Yerleştirilen kulak tamponlarının içerde kalma süresi ise 48 ila 72 saat arasındadır.
- Sistemik antibiyotik kullanımı; Özellikle kulak çevresindeki lenf bezlerinde şişkinlik gözlendiyse bu tedavi uygulanır. Enfeksiyon yayılım gösteriyorsa sistemik (tüm vücudu etkileyen) antibiyotik kullanımı tercih edilebilir.