Çocuklarda horlama; üst solunum yolunda gelişen tıkanıklıklara bağlı olarak gelişir. Solunum yolundaki daralmalar sonucunda yumuşak damağın oluşturduğu yüksek frekanslı titreşimler horlama sırasında çıkan sesi oluşturur. Horlama her yaş gurubunda görülebilmekle beraber çocukluk dönemindeki horlamalar daha endişe verici olur. Horlama sorunu kız ve erkek çocukluklarda eşit oranlarda görülebilmektedir. Uyku bozuklukları uykuda salınan büyüme hormonunun salınımını etkiler. Bu nedenle büyüme-gelişme geriliğine neden olur.
Çocuklarda Horlama Sebepleri
1– Burun duvarında kayma
Normalde düz olması gereken ve burun boşluğunu ikiye ayıran kemik-kıkırdak dokunun eğri olmasıdır. Bu sorun, çocuğun burnundan nefes almasını zorlaştırır. Burun tıkanıklığının en sık görülen nedenlerinden birisi burun duvarında kaymadır.
2- Burunda Polip
Alerjik, enfeksiyöz, mekanik nedenlerden dolayı burun boşluğu içerisinde büyüyen oluşumlardır. Polip büyüdükçe burun boşluğunu ve sinüsleri tıkar. Bunun bir sonu olarak tat ve koku duyusunda azalmalara neden olur.
3- Koanal gelişim bozukluğu
Burun arka açıklığının anormal gelişmesine verilen isimdir. Tek taraflı veya çift taraflı burun tıkanıklığı görülebilir. Tanısı endoskopi ile konur.
4- Baş-yüz anomalileri
Bebekler doğduklarında kafatasları birçok kemik içerir. Bu bağlantılaa sütür denir. Sütürler beyin büyüdükçe kafatasının simetrik büyümesine olanak tanır. Herhangi bir sebepten dolayı bir veya birkaç sütür kapalı olabilir. Bu durumda kafatası açık sütürlerin olduğu tarafa doğru anormal büyüme gösterir. Bu duruma kraniosinostoz adı verilmektedir. Baş-yüz anomalileri genel olarak; yarık damak ve dudak, vasküler malformasyonlar, hemifasiyal mikrozomidir.
5- Dil büyüklüğü
Dilin aşırı büyümesi sonucu dentoalveoler yapılar üzerinden taşmasıdır. Damarsal bozukluklarda, kas bozukluklarında görülür. Kısmi dil büyümesi ise Down Sendromu’nda ve doğuştan hipotroidizmi olan çocuklarda görülebilir.
6- Kas Hastalığı
Kas liflerinin hastalığı sonucunda ortaya çıkar. Kaslarda güçsüzlük, kasılma, incelme ve ağrılar hissedilir. Kalıtsal olduğu gibi dış etkenlere bağlı olarak da gelişebilir.
7- Bademcik-geniz eti büyümesi
Üst solunum yolunun lenf dokuları bademcikler ve geniz etidir. Enfeksiyonlara bağlı olarak büyürler. Daha sonra ilerleyen yaşlarda küçülme gösterebilirler. Aşırı büyüdüklerinde üst -solunum yolunda tıkanmalar görülür. Bu da horlama ve apneye neden olur.
8- Aşırı Kilo
Aşırı kilo alınmasıyla vücuttaki yağ dokusu aynı oranda artar. Boyun bölgesinde bulunan yağ dokusundaki artış üst solunum yolunu daraltır. Bu durum da horlama ve apne şikayetlerinin artmasına neden olur.
Çocuklarda Horlama Tedavisi
Çocuk hastalarda hekim tarafından alınacak olan hastalık öyküsü teşhis için önemlidir. Çocuktaki horlamanın ve çocuğun uykusundaki nefes durmalarının sıklığı ve şiddeti operasyon yapılıp yapılmayacağı konusunda belirleyicidir. Aile tarafından çocuk uyurken ses kaydı alınarak bu durum tespit edilebilir.
Çocuktaki horlama ve apne; davranış bozukluğuna, gündüz uyuklamalarına ve okuldaki başarısının azalmasına neden olabilir. Bu hastalarda gece terlemeleri, uyku düzensizlikleri, susama ve uykuda altını ıslatma sorunları sıklıkla görülür.
Horlayan çocuk hastaların muayenesinde bademcik ve geniz etinin büyüklüklerine bakılır. Ağız-baş-yüz skorlaması yapılarak endoskopik muayene ve polisomnografiye karar verilir. Çocukların horlama tedavisinde medikal ve cerrahi yöntemler izlenmekle beraber çocuğun diş ve çene yapısı diş hekimi tarafından değerlendirilir. Ardından ortodonti tedavi açısından takip edilir.
İleri vakalarda cerrahi tedavi en etkili ve sık uygulanan yöntemdir.