Koku Alma Bozukluğu
Koku alma süreci havadaki nem ve ısı ile birlikte parçalanan koku moleküllerinin burun yolu ile koku alanına ulaştırılmasıdır. Bundan sonra koku alanındaki hücreler tarafından beyne ulaştırılması ile tamamlanmaktadır. Koku alma bozukluğu ise pek çok insanda görülebilmektedir. Ancak bu probleme neden olan etkenler farklılık gösterebilir.
Anosmi olarak tanımlanan koku körlüğü hiç koku alamamaktır. Bununla birlikte kokuları kötü bir şekilde algılamak kakozmi, koku duymada azalma hipozmidir. Kokuya karşı aşırı duyarlılık ise hiperozmi olarak tanımlanmaktadır.
Koku Alma Bozukluklarına Neden Olan Faktörler Nelerdir?
Koku alma bozukluğu problemi çok fazla şikayete neden olur. Örneğin; tehlikeli kokuların hissedilmesi ve önlem alınması, yangınlardan koku yolu ile haberdar olunması gibi faktörlerde hayat kurtarıcı rol oynar. Bunun yanı sıra güzel kokuları hissedememe de uzun süreçte psikolojik problemlere yol açabilir.
Koku alma bozukluklarının nedenleri genel olarak şunlardır:
- Burun eğrilikleri, septum deviasyonu vb. gibi nedenler ile burun içi hava akışının kaliteli bir şekilde sürdürülememesi
- İleri yaş
- Genetik faktörler
- Birtakım nörolojik problemler
- Burun içi mukoza yapısının sinüzit gibi problemler ile bozulması
- Üst solunum yolu enfeksiyonları
- Kimyasal maddeler ile zehirlenme
- Hormonal dengesizlikler
- Menopoz
- Başarısız burun ameliyatları
Koku Alma Bozukluğu Tedavisinde Hangi Yöntemler Uygulanır?
Koku alma bozukluğunun tedavisinde öncelikle probleme neden olan faktörlerin tespit edilmelidir. Bundan sonra bu faktörlerin ortadan kaldırılması sağlanır. Günümüzde pek çok kişi koku alma bozukluğu yaşamaktadır. Öncelikle bu duyunun önüne geçen faktörler ortadan kaldırılmalıdır.
Koku Alma Bozukluğu Ameliyatı
Koku alma bozukluğu tedavisinde genel olarak şu yöntemler uygulanır:
- ilaçla tedavi
- burun açısı spreyler
- cerrahi müdahaleler
İlaçla ya da spreyler ile tedavi edilemeyen koku alma bozukluğu probleminde kesin tedavi yöntemi, ameliyattır. Ancak öncesinde ayrıntılı bir tanı süreci gerekir. Koku alma bozukluğuna neden olan faktörlerin araştırılması için koku alanı endoskopisi ve çeşitli koku testleri yapılır.
Koku alma bozukluğu ameliyatı; burunda sağlıklı koku almayı engelleyen problemleri giderir. Burun eğriliği ve deviasyon probleminde ilgili cerrahi işlem uygulanır. Bu şekilde burun içi hava sirkülasyonunun nitelikli bir şekilde gerçekleşmesi sağlanır.
Koku Alma Bozukluğu Ameliyatından Sonra Nelere Dikkat Edilmelidir?
Koku alma bozukluğunun tedavisinde uygulanan cerrahi müdahalenin ardından bazı noktalara dikkat etmeniz gerekir. Bağışıklık sisteminin güçlü tutulmasının yanı sıra uygulama alanının herhangi bir darbeye karşı korunması gerekir. Ayrıca hastanın doktorun önerdiği ilaçları eksiksiz bir şekilde kullanması şarttır. Bununla birlikte doktorunuzun önerilerine tam olarak uymanız da iyileşme sürecini hızlı ve konforlu bir şekilde tamamlamanız açısından önemlidir.
Koku alma bozukluğu problemi yaşayan kişiler uzun süreçte birtakım problemler yaşarlar. Bu problemlerin yaşanmaması için mutlaka tedavi yöntemlerine başvurmanız gerekir.
Operasyonlar ve tedaviler hakkında ayrıntılı bilgi almak için iletişim formunu doldurarak Op. Dr. Tayfun Demirel ile iletişime geçebilirsiniz.