Septoplasti Nedir?
Septum, burnun iç kısımda bulunan ve onu orta hatta iki bölüme ayıran sert kemik yapıdır. Bu yapının doğuştan ya da zaman içerisinde geçirdiği travmalar sonucunda eğrilmesine septum deviasyonu adı verilmektedir. Deviasyonu düzeltmek için yapılan operasyona da septoplasti denir.
Septum Deviasyonu Nedir?
Burun tıkanıklığı toplumda sık görülen şikayetlerden birisidir. Özellikle erişkinlerin yaklaşık üçte birinde kronik burun tıkanıklığı olur. Nazal septum; her iki burun deliğini birbirinden ayıran orta kısımda bulunan bölümdür. Bu bölme (septum) önde kıkırdak, burnun arka tarafında ince bir kemik yapıdır. Üzeri mukoza ile kaplıdır. Septumun orta hattan sağa ya da sola eğilmesine septum deviasyonu adı verilmektedir. Aslında erişkinlerin yaklaşık %80 inde az ya da çok deviasyon görülür. Ama bunların çoğu rahatsız edici sorunlar oluşturacak düzeyde değildir.
Septoplasti nasıl yapılır?
Septoplasti ameliyatı lokal anestezi veya genel anestezi ile yapılabilir. Anestezi şekli hastanın tercihine göre belirlenir. Burun içerisinden yapılan basit bir kesi ile burnu örten mukoza denilen yapıların altındaki septuma ulaşılır. Bundan sonra belirlenen eğrilikler düzeltilip, lüzumu halinde var olan kemik çıkıntılar da törpülenir ya da çıkartılır. Burnun dış çatısı ile ilgili bir müdahale yapılmaz. Bu nedenle o bölge ile ilgili şişme ya da morarma olmaz.
Ameliyat Sonrası
Ameliyat sonrası hafif ağrı hissetmeniz normaldir. Bu şikâyetiniz ağrı kesicilerle kolaylıkla giderilir. Septoplasti ameliyatı burun şeklinde herhangi bir değişikliğe neden olmaz. Bununla birlikte şişliğe ya da morluğa da neden olmaz. Ameliyatın sonunda doktorunuz burnunuzun içine yumuşak silikondan yapılmış esnek tamponlar koyar. Bu tamponların ortası boruludur. Kurumuş sekresyon veya pıhtı ile tıkanmazsa tamponlu iken de burundan nefes almanız kolay olur.
Bunların yanı sıra sadece septoplasti yapılmışsa 2-3 gün, beraberinde burun etlerine de (konka cerrahisi) müdahale edilmişse veya rinoplasti ile beraber yapılmışsa 5-7 gün sonra tamponlar çıkarılır. Çıkarma işlemi 10-15 saniye alır ve işlem sırasında ağrı hissetmezsiniz.
Bazı hastalarda tamponsuz ameliyat yapılabilir. Ancak silikon tamponlar hem kanamayı hem de ameliyat sonrası burun içinde yapışıklık gelişme riskini azaltır. Bu nedenle sıklıkla tercih edilir. Ameliyattan sonra 1-2 gün burunda sızıntı şeklinde kanamalar olabilir. Ancak daha sonraki günlerde sadece hafif akıntılar olur. Sonrasında burun içinde kabuklanmalar olur ve bu en fazla bir veya iki hafta sürer. Bu kabukları serum fizyolojik ile yumuşatarak temizlemeniz mümkündür.
Ameliyat sonrası 7-10 günlük bir süre için dinlenmeniz gerekir. Ancak efor gerektirmeyen bir iş yapılacaksa 5. günden sonra çalışabilir veya seyahat edebilirsiniz.