Bütün vücudumuzda lenf nodları bulunur. Bu nodlar bağışıklık sistemimizin önemli bir parçasını oluştururlar. Lenf nodları vücudumuzun bakteri, virus gibi mikropları ve bazı yabancı maddeleri tespit etmesini sağlayan, savunma sisteminin önemli bir parçasıdır. Boyun lenf nodları da öyle. Lenf bezi şişmesi, bir ya da birkaç şişmiş lenf nodu şişliğidir. Bu durum tıbbi olarak lenfadenopati şeklinde adlandırılır. Normalde lenf nodları 1-2 mm büyüklüğündedir. Reaksiyonel olarak şişerler ve 1 cm gibi bir boyuta geldiğinde görünür hale gelirler.
Lenfatik sistem
Lenfatik sistem lenf nodları ve bunları birbirine bağlayan ince tüpler ağından oluşur. Bununla birlikte lenf denen sıvıyı vücudumuz boyunca taşırlar. Lenf sıvısı bağışıklık hücrelerini (lenfositler), besinleri ve bazı atık maddeleri taşıma görevini üstlenir. Vücudumuzdaki bütün lenf nodları birbirleriyle lenf kanalları aracılığıyla iletişim kurarlar. Birleşen bütün lenf ağı boynumuzun sol tarafında bulunan ana toplar damar, juguler vene bağlanır.
Lenf nodları
Lenf nodu veya bezi küçük oval şekilli yumrulardır. Boyutları ise birkaç mm’dir. Vücudumuzda yaklaşık 900 adet lenf nodu vardır. Bu lenf nodlarının yaklaşık üçte biri ise boyun bölgesinde yer almaktadır. Lenf nodları mikroplarla savaşan milyonlarca lenfosit hücresine sahiptirler. Vücudumuzda belirli bölgelerde yoğunlaşmışlardır. Bu şekilde bulundukları bölgede aralıklı olarak yerleşmişlerdir. Lenf nodları lenf sıvısını süzerek, zararlı maddelerin lenf sıvısı ile kana karışmasını önlerler.
Lenf nodlarının vücudumuzda yoğunlaştığı bölgeler:
- Yaklaşık 900 lenf bezinin üçte biri boyunda,
- Koltuk altı ve dirsek arasına denk gelen kolun iç yüzeyi,
- Bacak arka üst iç yüzü
- Bağırsakların arkasında
- Göğüs boşluğunda iki akciğer arasında yoğunlaşmışlardır.
Boyundaki Lenf Bezlerini Nasıl Kontrol Etmeliyiz?
Hiçbir hastalığı olmayanlar için iki veya üç ayda bir kontrol yapılması gerekir. Bunun yanı sıra şüpheli durumlarda veya hastalığı olanlarda ayda bir kez boyun bölgesi çok fazla bastırmadan ve sıkmadan kontrol edilmelidir.
Kontrolü şu şekilde yapmalısınız:
Parmak uçlarınızla çok bastırmadan dairesel hareketler yaparak deri altında yuvarlak en az leblebi büyüklüğündeki oluşumları hissetmeye çalışın. Kulak önünden sağ el sağ tarafta, sol el sol tarafı kontrol ederek başlayın. Daha sonra aşağı doğru boynunuzun sağındaki ve solundaki büyük kasın önünden köprücük kemiğine kadar inin. Ardından kasın arka yüzünden yukarı doğru çıkıp kulak arkasını da kontrol edin ve ense bölgenize bakıp bu kısmı bitirin.
Sonra sağ el ile sol çene altını boydan boya kontrol edin. Ardından sol el ile de sol çene kemiği boyunca çene altını önde ve orta alanda tek el ile çene ön kısmından aşağıda her iki köprücük kemiği birleşim yerine kadar kontrol edin. Ayrıca, koltukaltı, kasık bölgelerinizde de benzer şişlikler var mı diye bakmanızda fayda var. Buralarda hissettiğiniz bezeleri doktorunuzla paylaşmanız gerekir.
Böyle bir muayene sonrasında şişlik hissetmeniz halinde Op. Dr. Tayfun Demirel ile iletişime geçerek randevu alabilirsiniz.