Yutma Problemleri
Yutma problemleri arasında en sık görülen sorun, Disfaji, yani yutma güçlüğüdür. Yutma güçlüğü, yutma süresinin uzadığı ve yutkunmak için normalden fazla güç harcadığı bir rahatsızlık olarak bilinir. Hastalarda sıvı veya katı besinlerin yutulması sırasında zorluk çektikleri görülebilir. Paradoksal disfaji olarak adlandırılan yutma güçlüğü türünde ise hasta; sıvı besinleri katılardan daha zor yutar. Bazı kişilerde şiddetli ağrı da görülebilir. Bu saağlık sorununun ileri vakalarında ise yutma işlemi yapılamaz hale gelebilir.
Belirtiler
Yutma güçlüğü ile birlikte görülebilecek yaygın semptomlar şunlardır:
- Yutma sırasında ağrı (odinofaji)
- Yutulan besinlerin geri gelmesi
- Mide ekşimesi
- Mide asidinin veya besinlerin boğaza geri kaçması
- Kilo kaybı
- Yutma becerisinin tamamen kaybolması
- Yutulan besinin boğazda ya da göğüs kemiği arkasında takılı kalması hissi
- Ağızda sulanma, salya akıtma
- Boğuklaşma
- Yutma esnasında öğürme ve öksürük
Yutma Problemleri Tedavisi
Yutma problemleri tedavisi, altta yatan nedene bağlı olarak yapılır. Orofaringeal disfaji tedavisinde, yutma güçlüğü egzersizleri ve yutma tekniklerinin öğrenilmesi gibi tedavi opsiyonları denenir. Bu uygulamalar sayesinde hasta; yutma kaslarını nasıl kullanması gerektiğini öğrenir. Bunun yanı sıra yutma için en uygun pozisyonun ne olduğu gibi konuları öğrenerek daha rahat yutma işlemini gerçekleştirebilir.
Özofagial disfaji tedavisinde ise daha farklı teknikler kullanılabilir. Akalazya ve striktür gibi rahatsızlıklarda, yemek borusunun daralan bölgesine bir balon yerleştirir. Böylece ilgili kısım açılarak, yutma işlemi kolaylaşır.
Yemek borusu spazmının tedavisinde ise kas gevşetici ilaçlar en sık uygulanan tedavidir. Yemek borusu tümörü, divertikül gibi durumlarda ise farklı operasyonlar yapılır. Yutma güçlüğünün cerrahi tedavisinde kullanılan yöntemler:
- Laparoskopik Heller Miyotomi: Alt özofagus sfinkterinin gevşeyemediği hastalar olan akalazya hastalarının tedavisinde bu yöntem uygulanır. Operasyon sayesinde sfinkteri oluşturan kas kesilerek gevşemesi sağlanır.
- Peroral Endoskopik Miyotomi (POEM): Bu işlemde doktor, endoskop yardımıyla yemek borusuna ilerler. Bundan sonra yemek borusu iç yüzeyi altına bir kesi gerçekleştirir. Daha sonra Heller miyotomisinde olduğu gibi alt sfinkterde kesme işlemi yapar. bu tedavi yöntemi akalazya, skleroderma gibi hastalıkların tedavisinde kullanılır.
- Stent yerleştirilmesi: Yemek borusundaki darlıkların açılması için uygulanır. Metal ya da plastik bir stent dar bölgeye yerleştirilebilir. Stentler geçici olabilir. Bunun yerine özofagus kanserinin neden olduğu darlık gibi durumların çözümünde kalıcı stentler tercih edilebilir.