Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu

Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu

Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu Nedir?

Üst solunum yolu enfeksiyonları, solunum sisteminin ilk bölümü olan burun, kulak ve boğaz enfeksiyonlarıdır. Üst solunum dediğimiz yerin nefes alma sırasında havanın ilk temas ettiği yer olduğunu söyleyebiliriz. Etrafımızı saran virüsler ve bakteriler özellikle bu alanda etkilidir. Bu hastalığın önündeki en büyük engel burundur. Nefes alma sırasında burun içerisindeki partiküllerin bir kısmı çoğunlukla hava yoluyla bu bölgeye yayılır. En basit örnek hapşırmadır. Üst solunum yolu enfeksiyonlarının her bölgede farklı belirtileri vardır. Örneğin boğaz ağrısı gibi bir durumda kişinin sesi kısılır ve şiddetli ağrı hissedilir. Burun mukozası iltihaplanırsa, kişide sinüs enfeksiyonu veya burun akıntısı görülür.

Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu Belirtileri

Üst solunum yolu enfeksiyonu belirtileri altta yatan nedene göre farklılık gösterir. En belirgin semptomlar burun akıntısı, baş ağrısı, ateş ve eklem ağrısıdır. Hastalık viral bir enfeksiyonla başlar ve daha sonra bakteriyel bir enfeksiyona ilerler. Ateş genellikle bakteriyel bir enfeksiyondan kaynaklanır. Yani hastanın ateşi yoksa bu bakteriyel enfeksiyon olmadığını gösterir. Hastada sinüs enfeksiyonu varsa ateş ve ağrı aynı anda ortaya çıkar. Viral enfeksiyonlar gibi durumlarda burun akıntısı, genel rahatsızlık ve yorgunluk gibi belirtiler ortaya çıkar.

Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu Tedavisi

Üst solunum yolu enfeksiyonu tedavisi hekimin tanısına göre farklılık gösterir. Eğer hasta laranjit olmuşsa sesi kısılır, öksürür. Bununla birlikte balgam oluşur. Bu hastanın muayenesinde ses tellerinin etrafında kızarıklıkların oluştuğu fark edilir. Böyle bir durumda bol sıvı tüketilmesi, hastanın çok fazla konuşmaması gerekir. Buna ek olarak burun için tuzlu su yöntemi ile mentollü okaliptüslü buhar işlemi tavsiye edilir.

Eğer tanı farenjit olduğunu işaret ediyorsa hastanın yine bolca su içmesi önerilir. Bununla birlikte antiseptik sprey ve bazı ilaç takviyeleri yapılır. Sinüzit gibi bir durumda ise antibiyotik kullanılır. Ancak antibiyotik, hastanın ateşinin ve akıntısının olup olmadığına bakılarak önerilir. Bütün bu enfeksiyon durumlarında hastanın burnunu tuzlu suyla yıkaması gerekebilir. Çünkü bu yöntemle burundaki mikropları azaltabilirsiniz.

Mentollü buhar uygulaması da tavsiye edilen başka bir tedavi yöntemidir. Geniş bir kaba koyduğunuz kaynar suya mentollü okaliptüs solüsyonunu ekleyin. Bundan sonra ortalama 10 dakika bunun buharında kalırsanız kendinizi daha rahat hissedersiniz.

 

Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu

Doktorunuzla Tanışın

TAKİP EDİN
OYLAMA
5/5

Randevu Hattı

Op. Dr. Tayfun Demirel'in sağlık sorununuzu anlaması ve sizin için en uygun tedaviye karar vermesi için kendisinden randevu alın.

Whatsapp Destek Hattı

WhatsApp destek hattımız 7/24 soru ve sorunlarınız için aktif bir şekilde çalışmaktadır.

+90 541 402 37 26

Randevu veya sorularınız için yukarıdaki telefondan bize ulaşabilirsiniz.

İletişim Formu

Tedavi ve operasyon süreçleri hakkında bilgi almak için formu doldurarak bizimle iletişime geçin. 

Başlat
1
Scan the code
Merhaba,
Size yardımcı olabilir miyiz?