Geniz Eti Ameliyatında Ne Yapılıyor?
Bu genel anestezi altında yapılan bir operasyondur. Hasta ameliyathaneye indirilmeden onu rahatlatacak bir sedatif etkili bir ilaç verilir. Operasyonda iki yöntem uygulanmaktadır. Birincisi küret yardımıyla geniz etinin alınmasıdır. İkincisi ise buharlaştırma yöntemidir. Günümüzde genellikle buharlaşma yöntemi (Plasma Yöntemi) uygulanmaktadır. Operasyon bölgesine serum fizyolojik verildikten sonra radyofrekans enerjisi ile geniz etinde fazla olan bölge plazma etkisi ile buharlaşmaktadır. Daha sonra özel olarak tasarlanan cihaz yardımı ile vakumlanarak uzaklaştırılmaktadır.
Geniz Eti Ameliyat Zor mu, Ne Kadar Sürüyor? Hangi Anestezi Yöntemi Kullanılıyor? Riskleri Var mı?
Geniz eti ameliyatı genel anestezi altında yapılır. Özellikle buharlaştırma yöntemi ile yapılıyorsa operasyon süresi yaklaşık 10-15 dk’ dır. Kamera yardımıyla geniz bölgesi görülür. Bu da çevre dokulara zarar vermeden yapabilme imkânı sağlamaktadır. Dolayısıyla riskler minimalize edilir. Geniz bölgesinin yan taraflarında kulağın hava almasını sağlayan östaki borusunun ağızları bulunmaktadır. Görmeden yapılan aşırı geniz eti çıkarma işlemlerinde bu yapıların zarar görmesi riski vardır. Ancak koblatör sisteminde kamera ile yeterli bir görüş açısı sağlanarak yapıldığı için söz konusu risk neredeyse ortadan kalkar.
Geniz Eti Ameliyatı Sonrası Süreç Nasıldır? Hastanede Yatmak Gerekir mi?
Ameliyattan 2 saat sonra genel anestezinin uyku verici etkisi ortadan kalkar. Bundan sonra beslenmeye geçilir. Bademcik ameliyatlarında olduğu gibi farklı bir diyet verilmez. Buharlaştırma yöntemi ile komplikasyon yaşama olasılığı yok denecek kadar azdır. Bu nedenle operasyon sonrası hastanın durumuna göre aynı gün içinde taburcu edilir.
Geniz Eti Ameliyat Sonrası Ağrı Olur mu?
Geniz bölgesinde ağrı duyusunu algılayan sinir dokusu bulunmadığı için bu ağrısız bir operasyondur.
Operasyondan Sonra Geniz Etine Bağlı Sorunlar Ne Zaman Ortadan Kalkar?
Burun tıkanıklığı şikâyeti bazı hastalarda ilk gün düzelir. Bununla birlikte geniz bölgesindeki tıkanıklığın geçmesi kandaki büyüme hormonunu artırır. Bir çalışmada ameliyattan yaklaşık 6 ay sonra büyüme hormonunda belirgin derecede bir artış olduğu test edilmiştir. Kulakları havalandıran östaki borusunun ağzı açıldığı için orta kulak iltihabı yaşama riski de azalır. Operasyondan sonra enfeksiyon sıklığının azalması, büyüme hormonunun artması, uyku kalitesinde artış özellikle çocuklarda çocuğun büyüme ve gelişme sürecine olumlu etki eder. Ayrıca huzursuzluk ve uyku bozukluğu gibi problemler de yok denecek kadar azalır.