Bademcik ve Geniz Eti Ameliyatı

Çocuk KBB
Bademcik ve Geniz Eti Ameliyatı

Vücudumuzun özellikle dışa açılan yerlerinde savunma görevi gören lenf dokuları bulunur. Ağız ve boğaz yabancı maddelerin vücudumuza en önemli giriş yollarından birisidir. Boğazı tüm olarak çevreleyen lenf dokuları vardır. Bunlara Waldeyer halkası adı verilmektedir. Bu lenf dokuları, boyun lenf bezleri ile ilişkilidir. Bu nedenle boğaz ile ilgili enfeksiyonel hastalıklarda hemen her zaman boyun lenf bezleri de şişer.

Bademcik ve geniz eti, gündelik kulak burun boğaz pratiğinde çocuklarda en çok karşılaşılan sorunlardır.

Boğazı çevreleyen lenf dokularının vücudun savunma sistemine oldukça faydalıdır. Bademciklerin vücuda giren mikroplarla savaşmanın yanı sıra, gelen mikropların tanımlanması ve genel bağışıklık sistemine tanıtılması görevleri vardır. Böylece aynı mikropla tekrar karşılaşıldığında genel savunma sistemi mikrobu tanıyarak süratle koruyucu madde (antikor) üretir. Bundan sonra güçlü bir savunma sağlar.

Boğaz lenf bezleri ile ilgili iltihabi sorunlar özellikle 3-9 yaş aralığında çok fazla görülür. Sık geçirilen üst solunum yolu enfeksiyonları, tekrarlayan ateşli bademcik iltihaplanmaları, boyun lenflerinde iltihabi şişmeler, orta kulak iltihaplanmaları sayılabilir. Bunların yanı sıra sinüzit, alerijk nezle ve bağlantılı öksürükler, burun tıkanması, ağızdan nefes alma, horlama ve uykuda nefes durmaları (uyku apnesi) da boğaz lanf bezleri ile ilgili iltihabi hastalığın belirtileridir.

Bu rahatsızlıkların tedavisinde ilaç tedavisi ve bazen de ameliyatlar (cerrahi) uygulanmaktadır.

Çocuğumun Geniz Eti Var Mı?

Elbette var. Alınmadığı sürece her çocukta geniz eti olur. Geniz bademciğinin gelişim süreci yan bademciklerden daha farklı şekilde ilerler. Yan bademcikler (palatin tonsiller) ömür boyu varlıklarını korurken geniz bademciği 1-2 yaşından itibaren 7-8 yaşına dek hızlı bir büyüme sürecine girer. Bundan sonra 15-16 yaşına doğru küçülme aşaması başlar. Yani “çocuğunuzun geniz eti var, alınması gerek” cümlesi doğru bir ifade olmaz. Eğer çok sık enfeksiyona, sinüzite, sık orta kulak iltihaplanmasına neden olmuyorsa, burundan nefes almayı belirgin şekilde engellemiyorsa, yüz kemiklerinin ve dişlerin gelişimini bozmuyorsa geniz etinin alınmasına gerek yoktur. Çoğunlukla geniz eti doğal sürecini tamamlayarak gerileyerek ufalır. Ufalmadığı durumlarda ameliyatla alınması gerekir.

Bademcik ve Geniz Eti ameliyatı hakkında detaylı bilgi edinmek için iletişim formunu doldurarak Op. Dr. Tayfun Demirel ile iletişime geçebilirsiniz.

Bademcik ve Geniz Eti Ameliyatı

Doktorunuzla Tanışın

TAKİP EDİN
OYLAMA
5/5

Randevu Hattı

Op. Dr. Tayfun Demirel'in sağlık sorununuzu anlaması ve sizin için en uygun tedaviye karar vermesi için kendisinden randevu alın.

Whatsapp Destek Hattı

WhatsApp destek hattımız 7/24 soru ve sorunlarınız için aktif bir şekilde çalışmaktadır.

+90 541 402 37 26

Randevu veya sorularınız için yukarıdaki telefondan bize ulaşabilirsiniz.

İletişim Formu

Tedavi ve operasyon süreçleri hakkında bilgi almak için formu doldurarak bizimle iletişime geçin. 

Başlat
1
Scan the code
Merhaba,
Size yardımcı olabilir miyiz?