Çocuklarda Kepçe Kulak Ameliyatı Nedir?
Diğer adıyla Otoplasti olarak bilinen bu operasyon, çocuklarda kepçe kulak görünümünü, büyük kulak görünümünü ve kulak kepçesindeki yetersiz kıvrımları gidermek için uygulanan bir kulak şekillendirme ameliyatıdır. Başarı oranı ise oldukça yüksektir. Çocuklarda kepçe kulak ameliyatı Op. Dr. Tayfun Demirel tarafından başarılı bir şekilde yapılmaktadır.
Kepçe kulak ameliyatı 3 yaşından itibaren yapılabilir
Halk arasında “kepçe kulak” olarak adlandırılan “belirgin kulak deformitesi” adlı şekil bozukluğunda genellikle duyma kusuru bulunmaz. Bu nedenle bazı çocuklar okul çağına kadar tedavi edilmemiş olurlar. Ancak bu operasyon ne kadar erken yapılırsa, o kadar iyidir. Genellikle 3 yaşından ilkokul çapına kadar süre, çocuklarda kepçe kulak ameliyatı için en uygun aralıktır.
Kepçe kulak, sosyal izolasyonlara neden olabilir
Çocuklarda ayıp, yasak gibi toplum içinde yaşayabilme aygıtları ilkokul çağında henüz idrak edilmemiş olur. Bu nedenle belirgin kulak deformitesi olan çocuklar sık sık arkadaşlarından kötü lakaplar duyabilirler. Bu durum çocuk için önemli sosyal izolasyonlara ve psikolojik sorunlara neden olabilir. Kız çocuklarında sıklıkla saç uzatarak kepçe kulak deformitesi saklanabiliyor. Ancak erkek çocuklarında deformitenin saklanması biraz daha güçtür. Bu nedenle deformitenin tedavisi için birçok ebeveyn, cerrahi yöntemlerle tedaviyi tercih etmektedir.
Kepçe kulak ameliyatı ilkokuldan önce yapılmalı
3 yaşındaki bir çocuğun kulak boyu yetişkin kulak boyunun yaklaşık yüzde 85’ine ulaşmış hale gelir. Bu nedenle kepçe kulak sorunu için istenirse 3 yaşından sonra cerrahi işlem uygundur. Çocuk ilkokul çağına gelmeden kulak deformitesinin düzeltilmesi uygun olur.
Kepçe kulak ameliyatı çocuklarda genel anestezi ile yapılır
Kepçe kulak sorununda kulaklar sıklıkla öne doğru açılanmış olarak görünür. Bununla birlikte kulak içinde tüm insanlarda olan önemli bir kıvrım bulunmaz. Düzeltme ameliyatı erişkinlerde lokal anestezi altında yapılabilir. Ancak çocuklar söz konusu olduğunda işlem sıklıkla genel anestezi altında gerçekleştirilir. Kesiler kulak arkasında yapıldığı için karşıdan ve yandan bakışta dikiş izi görünmez. Bununla birlikte birçok hastanın ameliyatı, diğer kişiler tarafından anlaşılmaz. Ameliyat esnasında bazı fazla olan kıkırdaklar çıkartılır. Daha sonra kulak kıvrımlarından eksik olanlar iç dikişler ile yeniden oluşturulur. Ardından kulak geriye yatırılarak öne doğru yeniden “kepçe” hale gelmemesi için gerekli önlemler alınır.