Horlama ve Uyku Apnesi

Horlama Sorunu

Horlama ve Uyku Apnesi Nedir?

Solunum sırasında göğüs kafesimizin genişlemesi ve diyaframımızın kasılması ile akciğerlerimize doğru vakum yaparak çektiğimiz hava solunum yolu boyunca cidarlarda çekilme etkisi oluşturur. Dolayısıyla bu etkiye bağlı olarak hava yolunun dar olduğu bölgelerde yumuşak dokuların gevşek olması durumunda karşılıklı mukoza yüzeyleri birbirine temas edebilmektedir. Uyku sırasında solunum kanalı çevresindeki kasların da gevşemesi ile horlama oluşur. Bu esnada hava yolunun dar bölgelerinde karşılıklı duvarlardaki mukozanın titreşim sonucu çarpışması horlama sesini oluşmaktadır. Solunum sırasında hava yolları cidarında oluşan vakum etkisine bağlı olarak hava pasajının çökerek daralması sonucunda solunum azalmaktadır. Bunun yanı sıra kanalın tamamen kapanması ile solunum durabilmektedir.

Burun ve ağız solunumunun 10 saniyeyi geçecek şekilde durması ”apne“ olarak adlandırılır. Uyku esnasında bir saat boyunca gözlenen apne sayısı ise “apne indeksi”dir. Hava akımında %30-50 oranındaki azalmanın 10 saniyeden uzun sürmesi hali, solunum hareketinin azalması ya da kandaki Oksijen doygunluğunun (O2 saturasyonu) azalmasıdır. Bunun yanında oluşan uyanmalar hipopne olarak ifade edilmektedir.

Uykuda solunum durması hastalığının ciddiyetinin saptanmasında en fazla kullanılan RDI (RespiratoryDisturbance Index)’dır. Apne-hipopne indeksi (AHİ) bir saatte oluşan apne ve hipopne sayılarının toplamıdır. Ancak son yıllarda özellikle hipopne durumunun tanımındaki değişik yaklaşımlar oluşmuştur. Bu nedenle hastalığın ciddiyetini belirlemede Apne Hipopne İndeksi’nden çok uyku sırasında kan oksijen doygunluğunda meydana gelen azalma miktarı ele alınır. Hatta bu azalmanın süresi daha fazla dikkate alınmaya başlamıştır.

Kulak Burun Boğaz branşını ilgilendiren uyku bozuklukları basit horlama, üst solunum yolu direnç (rezistans) sendromu ve obstrüktif uyku apnesi sendromu ile sınırlıdır.

Uyku Apnesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Horlama veya uyku apnesi olan hastaların tedavisinde hastalığın şiddetine ve hava yolunda tıkanma oluşan bölgelerin seviyesine göre farklı tedaviler yapılmaktadır. Cerrahi işlemler dışındaki tedavi yöntemleri genel olarak şunlardır:

  • Genel önlemler
  • Basınçlı hava veren yüz maskeleri (CPAP, BPAP cihazları)
  • Ağız içi apareyler
  • Özel tedaviler
  • İlaçlar

 Cerrahi Tedavi Yöntemleri

Horlama ve uyku apnesi hastalarında solunum yolundaki tıkanıklığın yerine ve içeriğine göre farklı anatomik bölgelerde cerrahi müdahaleler yapılabilir. Genel olarak uygulanan ameliyatlar aşağıda sıralanmıştır:

  • Burun ameliyatları (Burun tıkanıklığına yönelik ameliyatlar)
  •  Alt ve üst çene kemiklerinin ilerletme ameliyatları (Maksillomandibüler ilerletme)
  • Dil kaslarının sinirinin uyarılması (Hipoglossus siniri stimülasyonu)
  • Hava yolunun boyunda dışarı açılması (Trakeotomi)
  • Yumuşak damağa yönelik ameliyatlar
  • Dil köküne yönelik ameliyatlar

 

 

Horlama ve Uyku Apnesi

Doktorunuzla Tanışın

TAKİP EDİN
OYLAMA
5/5

Randevu Hattı

Op. Dr. Tayfun Demirel'in sağlık sorununuzu anlaması ve sizin için en uygun tedaviye karar vermesi için kendisinden randevu alın.

Whatsapp Destek Hattı

WhatsApp destek hattımız 7/24 soru ve sorunlarınız için aktif bir şekilde çalışmaktadır.

+90 541 402 37 26

Randevu veya sorularınız için yukarıdaki telefondan bize ulaşabilirsiniz.

İletişim Formu

Tedavi ve operasyon süreçleri hakkında bilgi almak için formu doldurarak bizimle iletişime geçin. 

Başlat
1
Scan the code
Merhaba,
Size yardımcı olabilir miyiz?