Ses Hastalıkları

Ses Hastalıkları

Ses hastalıkları organik ve fonksiyonel nedenler olarak iki grupta sınıflanabilir. Organik nedenler, ses kıvrımlarında nodül, polip, kist, oluk (sulkus), granulom, reflü, felç, beyaz ve kırmızı lekelenmeler ve kanser gibi bazı örneklerini sıralayabileceğimiz sorunlardır. Fonksiyonel nedenler ise ses kıvrımları ve kulak burun boğaz muayenesinde görsel bir sorun görülmeyen ancak bireyin ilgili yapılarını kullanması ile ilgili sorun belirlenen durumlardır.

Ses Hastalıkları Nelerdir?

  • Ses Kısıklığı
  • Ses Teli Felci
  • Laringeal Papillamatozis
  • Reinke Ödemi
  • Ses Teli Granülomu
  • Ses Teli Nodülü
  • Ses Teli Polibi
  • Ses Testi
  • Ses Analizi
  • Ses Terapisi

Ses Hastalıklarında Doğru Tanı Nasıl Koyulur?

Doğru tanı için bir Kulak Burun Boğaz Uzmanının ses tellerinizi muayene etmesi gerekir. Bunun için endoskop ile görüntülemesi gerekmektedir.  Ses kıvrımları, ses çıkarma sırasında erişkin erkeklerde saniyede ortalama 100-140 kez titreşir. Kadınlarda 200-240 kez titreştiği için bu yapıları görebilmek adına özel aletlere ihtiyaç duyulur. Bunun için kullanılan ışık teknolojisine stroboskopi denilmektedir. Stroboskopik ışık kaynağı altında yapılan ses muayenesi (videolaringostroboskopi), esas tanı yöntemidir. Bu sayede, basit muayene yöntemleri ile elde edilemeyen birçok bilgiye ulaşılabilir. Bunun sonucunda kesin tanı konulabilir.

Reflü Ses Hastalıklarını Tetikleyebilir Mi?

Çocukluktan itibaren görülen ve yaşam kalitesini olumsuz etkileyen reflü en yaygın hastalıklardan birisidir. Özellikle stresli işlerde çalışan, hareketsiz kalan, yoğun olarak kahve ve çay tüketen kişilerde tetikleyicidir. Bununla birlikte yanlış beslenen ve gece geç saatte yemek yeme alışkanlığı olan bireyleri etkilemektedir. Reflü larenjiti; ses kısıklığının yanı sıra, boğazda yanma, gıcıklanma, takılma-yabancı cisim hissi, boğazda yapışkan sıvı birikimi gibi şikayetlerle kendini belli eder. Reflüye bağlı olarak ses tellerinin altından aşağı doğru uzanan ödem yani doku şişmesi, gelişimi veya ses tellerinde boylu boyunca oluşan ödem gelişimi olabilir. Bunun yerine ödeme bağlı olarak da ses tellerinin hemen altında yalancı oluk oluşmasına yol açabilir. Ek olarak ses tellerinin arka bölümünde tomurcuk şeklinde doku fark edebilirsiniz. Reflü yüzünden gırtlağın içinde ve çevresinde kalın, yapışkan salgı oluşabilir.

Ses Hastalığı Sadece Ses Terapisi ile Tedavi Edilebilir Mi?

Hayır. Birçok ses bozukluğunun tedavisinde cerrahi yöntemler kullanılır. Bununla birlikte bazı ses bozukluklarının tedavisi ise sadece ses terapisiyle sağlanabilmektedir.

Ses Hastalıklarının Tedavisinde Cerrahi Yöntem Kullanılmakta Mıdır?

Evet, gerek endoskopik gerek ise açık cerrahi teknikleri kullanılabilir. Bu şekilde  ses hastalıklarının cerrahi tedavisi mümkündür.

 

Ses Hastalıkları

Doktorunuzla Tanışın

TAKİP EDİN
OYLAMA
5/5

Randevu Hattı

Op. Dr. Tayfun Demirel'in sağlık sorununuzu anlaması ve sizin için en uygun tedaviye karar vermesi için kendisinden randevu alın.

Whatsapp Destek Hattı

WhatsApp destek hattımız 7/24 soru ve sorunlarınız için aktif bir şekilde çalışmaktadır.

+90 541 402 37 26

Randevu veya sorularınız için yukarıdaki telefondan bize ulaşabilirsiniz.

İletişim Formu

Tedavi ve operasyon süreçleri hakkında bilgi almak için formu doldurarak bizimle iletişime geçin. 

Başlat
1
Scan the code
Merhaba,
Size yardımcı olabilir miyiz?