Kulak Çınlaması Nedir?
Kulak çınlaması (tinnitus), hastanın psikolojik bir sorunu olmamasına rağmen, dışarıda var olmayan frekanstaki sesleri duymasıdır. Hafif ve yüksek şiddetli gelişebilir. Özellikle geceleri ve sessiz ortamlarda hafif şiddetli çınlamalar duyulabilir. Yüksek şiddetli çınlamalar ise neredeyse her ortamda duyulabilmektedir. Tedavi edilmeyen kulak çınlaması bir süre sonra kişinin psikolojik sorunlar yaşamasına bile neden olabilir.
Kulak çınlamasının tehlikeli olabileceği durumlar da olabilir. Eğer kulak çınlaması bir anda ortaya çıktıysa, hızlı ilerliyorsa bununla birlikte gelişen baş dönmesi, işitme kaybı, baş ağırsısı ve denge kaybı gibi sorunlar varsa bu durum tehlikelidir.
Belirtiler
Bu sağlık sorununda çınlama, ıslık sesi, yüksek tonlu, tıslama ve zonklama şeklinde kendini belli edebilir. Bunun yerine nadiren görülse de müzikal tonlarda da algılanabilir. Bu sesler bazen sinir bozucu bir hale varır. Dolayısıyla kişinin psikolojik durumunu da etkileyebilir.
Kulak çınlaması belirtileri bir süre devam ettikten sonra birden kesilebilir. Bunun yerine daha yoğun bir sesle kişiyi son derece rahatsız eden bir hale gelebilir. Bazı kişilerde belirtiler gece ve sessiz ortamlarda ortaya çıkar. Bazılarında ise günlük hayatını etkileyebilecek durumda rahatsızlık verebilir.
Kulak çınlaması bazen de altta yatan başka bir hastalığın belirtisi olabilir. Özellikle kulak burun boğaz alanında işitme kaybı yapabilecek olan her türlü hastalığın belirtisi olarak görülebilir. İç kulak iltihabı, kulak zarında delik olması, iltihap olması veya işitme sinirindeki tümör gibi hastalıklar bunlardan bazılarıdır.
Kulak Çınlaması Tedavisi
Kulak çınlamasındaki ana sorunlardan birisi altta yatan nedenin zor bulunuyor olmasıdır. Fakat sebebi bilinen durumlarda örneğin; işitme sinirinde bir tümöre bağlı meydana geliyorsa cerrahi tedavi gerekebilir. Bunun yerine radyoterapi gibi yöntemler de uygulanabilir.
Yine dış kulak yolundaki kire bağlı gelişiyorsa kulağın temizlenmesi gerekir. Orta kulak yolundaki sebeplere de bağlı olarak medikal veya cerrahi yollarla hasta tedavi edilebilir.
Sebebi bulunamayan durumlarda ise daha genel tedaviler uygulanır. Kulak çınlaması sistemik nedenlere bağlı gelişiyorsa yüksek tansiyon, çinko eksikliği, kolesterol, B12 veya demir eksikliği gibi hastalıkların araştırılması gerekir. Ardından bu hastalıkların tedavisinin yapılması gerekir.